Metin iki çift sohbet edemez olduk dedin ...bende bu konuyu hareket gelsin diye açtım.
Önemli bir gündem nirengi noktası olduğunu düşünüyorum. Fakat değişik boyutlara gidecek-çekilebilecek bir konu
olduğuda kesin..
Konu:Ayasofya Kilise olarak ayine açılabilir mi?
Devletin tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkması -çıkmaması değil....Elbetteki tarihi eserlere sahip çıkılacak...
Fakat her olmadık meselede ortaya çıkan sivil toplum örgütü denen yurtdışı finanslı hümanist görünümlü misyonerler veya maşalar bu rakamı karşılayacakken karşılayabilecekken.BANA göre bu rakam devlet tarafından karşılanmayabilir di... Bu planlanabilirdi..Devletin kasasından ödeneceğine İça 'nın denediği gibi daha değişik yöntemler denenebilir di..Yani illa ki kilise açılacak sa!!! yada tadilat edilecekse;rumsa rum ermeni ise ermeni partik ise patrik ödesin...Gavurun parasıyla yapılsın

Neyse bu sadece benim fikrim...
Gelelim ana konuya Ayasofya bir sembol...Orası müze tamam...Orası kilise ayin olarak ayine açılmasını normal görmek demek;Fatih'in zamanında hoşgörüsüz olduğunu yanlış yaptığını söylemek demektir.
Fatih Sultan Mehmet Han isteseydi,Ayasofya'yı yıktırabilirdi.
Fatih Sultan Mehmet Han isteseydi,Ayasofya'yı kilise olarak aynen bırakabilirdi.
Fatih Sultan Mehmet Han isteseydi,Ayasofya'yı bazı özel günlerde ayine açılsın da diyebilirdi.
ama öyle olmadı ya ne oldu
Fatih Sultan Mehmet Han istedi ve Ayasofya'yı Cami olarak açtı.
neden Cami olarak açtı.Bunu Fatih Sultan Mehmet Han 'a sorma şansımız yok şuan;
Ama ben tahminlerimi söyleyeyim.
Fatih Sultan Mehmet Han İNANCI gereği;
Fatih Sultan Mehmet Han İMANI gereği,
Fatih Sultan Mehmet Han davası gereği bunu yapmıştır.
Avrupa'nın Haçlı seferlerinden sonra tutunabildiği en büyük yer istanbul Müslümanlarca fethedilmiş ve Hristiyan aleminin bu şehirdeki en büyük ibadethanesi camiye çevrilerek şu mesaj verilmiştir.
Burada Müslüman Türkler Allah'ın izniyle İslam mührünü vurmuştur.Artık bu topraklar İslam'dır ve İslam kalacaktır.
İstanbuldaki kiliselerin tamamı camiye çevrilmedi.Ama Ayasofya Camiye çevrildi.BURDAKİ MESAJI GÖREMİYORSAK
sözün bittiği yerdeyiz demektir.
İşte bu sebeple Ayasofya kilise olarak ibadete açılmamalıdır.
EĞER Fatih Sultan Mehmet Han 'ın safıyla aynı ise safımız
AYASOFYA'NIN CAMİ OLMASI İÇİN GEREKEN İŞVE İŞLEMLERİN
DÜŞÜNCE VE FİKİRLERİN YANINDA OLMALIYIZ. DİYORUM.
KONUNUN BAŞKA NOKTALARDA TARTIŞILMASININ DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜMEKTEYİM.